dilluns, 26 de novembre del 2012

PROTECCIÓ DE DADES

Hem considerat que la protecció de dades és  un tema molt  important i força desconegut, és per això que hi  hem dedicat una bona estona, primer parlant-ne i després he buscat informació per tal de clarificar la legislació.

La llei orgànica 15/1999 de protecció de dades de caràcter personal (LOPD) és una llei orgànica que té com objectiu garantir i protegir les dades personals, les llibertats públiques i els drets fonamentals de les persones físiques, i especialment la seva intimitat i privadesa personal i familiar. Fou aprovada a les Corts espanyoles el 13 de desembre del 1999. Aquesta llei es desenvolupa fonamentada en l'article 18 de la Constitució espanyola de 1978, sobre el dret a la intimitat familiar i personal; i el secret de les comunicacions.
Aquesta llei afecta a totes les dades que fan referència a persones físiques registrades sobre qualsevol suport, informàtic o no. Queden exempts del compliment d'aquesta normativa aquelles dades recollides per a ús domèstic, les matèries classificades de l'estat i aquells fitxers que recullen dades sobre terrorisme i altres formes de delinqüència organitzada (no simple delinqüència).
A partir d'aquesta llei es varen formar l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, d'àmbit estatal, i l'Agència Catalana de Protecció de Dades, en l'àmbit de Catalunya, que vetllen pel compliment d'aquesta normativa.
Nivell mitjà
  • Infraccions administratives o penals.
  • Hisenda pública.
  • Serveis Financers.
  • Solvència patrimonial i crèdits.
  • Avaluació de la personalitat.
Nivell Mitjà: fitxers que continguin, a més de les anteriors, dades relatives a la comissió d'infraccions administratives o penals, hisenda pública, serveis financers i aquells corresponents a la prestació de serveis de solvència i crèdit. Generalment, però s'entén que estarem davant dades de nivell mitjà quant aquestes permetin fer una valoració d'entorn social i psicològic de la persona, més enllà de la seva simple identificació.


5 comentaris:

  1. Hola Tina.
    Nosaltres en l'aulari hem tingut un cas que ens ha fet exposar als pares i mares la legislació sobre la protecció de dades i és en concret referent al correu electrònic dels nens. En el cas del correu gmail ( google ) com sabem els nens menors de 13 anys no poden tenir correu. Jo he posat el tema damunt la taula i li ho comentat a la psicòloga per a que faça una xarrada també sobre els problemes que poden sorgir ( millor que no )al respecte del correu. Però abans que tot hem demanat als pares l'autorització necessària. I he buscat altres recursos referents als correus corporatius.

    ResponElimina
  2. Hola Ximo, primer de tot, gràcies pel teu comentari.
    Aquesta és la informació més complerta que he trobat sobre la protecció de dades, però si tu en tens d'altra o complementaria la puc afegir.Trobo que com a futurs psicopedagogs hem de tenir molt clars els aspectes referents a la confidencialitat, la seguretat i l'ètica professional.

    ResponElimina
  3. Hola Tina

    El que jo he trobat és un decret de 2007 que ho esmente al blog i que pràcticament es basa en la mateixa llei del 99. Tant la psicòloga i jo els hem proposat a l'AMPA de fer una xicoteta xarrada pel tema dels avantatges i riscos de la xarxa, però nosaltres el problema el teniem en la creació d'un compte per a cada alumne en el google i per fí ho hem pogut resoldre creant un domini en google apps. Encara que hi han altres plataformes que també serveixen.

    Fins aviat

    ResponElimina
  4. Gràcies Ximo, em pots facilitat l'enllaç del decret de 2007, he estat mirant al teu bloc i no l'he sabut trobar!
    Estem en contacte...
    Tina

    ResponElimina
  5. Hola nois!
    trobo molt interessant aquest tema de la protecció de dades, i sobretot en aquests dies on les noves tecnologies, facebook, blogs, correus, twitters, etc... estan al corrent de tots els joves. Es molt important que en coneguin les avantatges i els inconveninents. A la meva escola a principi de curs sempre se'ls passa un paper on els pares han de firmar en relació al dret de imatge.
    Per cert Tina, ara estem tractant amb la meva tutora aspectes dels TDAH, i la teva pàgina és molt interessant referent a aquest trastorn! Jo he penjat dos videos del programa QUEQUICOM que m'han recomanat per veure!

    ResponElimina